FC Lahti


Lahtelainen jalkapalloseura FC Lahti perustettiin 1993 Lahden Reippaan ja FC Kuusysin yhdistyttyä. Molemmat seurat joutuivat taloudellisiin vaikeuksiin, jolloin yhdistyminen nähtiin ainoana vaihtoehtona. Joukkueiden fuusio oli otettu esille jo 60-luvulla, eikä sen toteuttaminen lopulta ollut helppoa vielä kolmekymmentä vuotta myöhemminkään. Joukkueiden yhdistyminen saatiin kuitenkin läpi ja joukkueiden velat sekä Ykkösen ja Kakkosen sarjapaikat siirtyivät FC Lahdelle.

FC Lahti nousi Veikkausliigaan 1999 ja pelasi siellä aina vuoteen 2010 asti. Joukkueen pudottua Ykköseen, oli sen ainut tavoite nousta takaisin Veikkausliigaan. Tämä tavoite saavutettiin Tommi Kautosen valmennuksessa. Vaikka Kautonen oli saanut FC Lahden takaisin Veikkausliigaan, ei hän onnistunut saamaan joukkuetta taisteluun kärkisijoista, joten hänet korvasi Juha Malinen. Vasta Malista seurannut, nykyäänkin joukkuetta valmentava, Toni Korkeakunnas sai FC Lahden huippukiitoon ja luotsasi joukkueen pronssimitaliin ja Eurooppa Liigan karsintaan.

Litmasen paluu

Joukkueen historian aikana FC Lahden mustassa kotipeliasussa kotikentällä Lahden Stadionilla sekä puna-valkoisessa peliasussa vieraskentillä, on pelannut useitakin nimekkäitä pelaajia. Yksi heistä on Jari Litmanen, joka palasi kotikaupunkiinsa kaudella 2004. Kuninkaan paluu ei jäänyt yleisöltä tai medialta huomaamatta ja kauden avauspelissä olikin melkein 13 000 katsojaa.

Saavutukset

Veikkausliigassa 2014 saavutettu pronssi oli FC Lahden toinen kyseisellä sarjatasolla. Joukkue ylsi samaan saavutukseen 2008, jonka lisäksi se on voittanut Veikkausliigajoukkueiden kevättalvella pelattavassa Suomen Cupissa hopeaa kaudella 2002. Tällä hetkellä FC Lahti on kiinni Veikkausliigan kahdeksannessa sijassa.