KuPS

KuPS, eli Kuopion Palloseura, on 1923 perustettu jalkapalloseura. Joukkue pelaa Veikkausliigassa ja on tällä hetkellä sarjataulukossa kuudentena. Kaudella 2014 se sijoittui Veikkausliigassa seitsemänneksi, eli se pelaa tällä hetkellä suunnilleen samalla tasolla kuin viime vuonna. Joukkueen päävalmentajana toimii Marko Rajamäki ja kapteenina kaudella 2015 pelaa hyökkääjä Miikka Ilo.

Seuran perustaminen

Seuran perustamiskokous pidettiin maaliskuussa 1923. Tavoitteena oli perustaa seura palloilulajeille, pääpainona jalkapallo. Tällainen seura perustettiinkin ja Kuopion Palloseura (KPS) pelasi muun muassa useita ystävyysotteluja lähialueiden joukkueiden kanssa. Vuonna 1930 kuopiolainen jalkapalloilu alkoi lyödä itseään tosissaan läpi ja sen sanottiinkin elävän nousukautta.

1935 Kuopion palloseuran nimilyhenne muutettiin KPS:stä KuPS:iksi ja peliasujen värit vaihdettiin. Joukkue oli aiemmin pelannut musta-vihreä-valkoisissa asuissa, mutta otti nyt käyttöön Savon väreinäkin tunnetut mustan ja keltaisen. Uudet värit ja nimilyhenne eivät kuitenkaan heti tuoneet menestystä, vaan ensimmäistä mestaruutta saatiin odottaa aina vuoteen 1956.

Joukkueen menestys pääsarjassa

KuPS pelaa kaudella 2015 59:ttä kauttaan jalkapallon pääsarjassa. Aina vuoteen 2008 KuPS piti nimissään useimman perättäisen pääsarjakauden pelanneen joukkueen ennätystä, mutta tuona vuonna sen vei nimiinsä HJK. KuPS on pärjännyt Suomalaisessa jalkapallossa muutenkin erinomaisesti, se on kaikkien aikojen maratontaulukossa neljäntenä viidellä voitolla, yhdeksällä hopealla ja yhdellä pronssilla. Viime vuosien aikana joukkue ei ole kuitenkaan kamppaillut kaikkein kirkkaimmista mitaleista Veikkausliigassa.