Neymar Jr

Neymar da Silva Santos Júnior tunnetaan maailmanlaajuisesti yksinkertaisesti nimellä Neymar Jr, tai brasilialaisella lempinimellään Juninho. Kyseessä on brasilialainen, São Paulossa 5.2.1992 syntynyt ja siellä kasvanut maailmanlaajuisesti tunnettu jalkapallon suurnimi. Neymarin pääsponsorina toimii Nike.

Virtuoosi lapsuudesta lähtien

Neymarin poikkeukselliset pallonkäsittelylahjat saivat osakseen huomiota lapsuudesta saakka. Neymarin isä, Neymar da Silva Sr., on hänkin entinen ammattilaisjalkapallonpelaaja, ja luontaisuus lajiin on selvästi periytynyt isältä pojalle. Neymar seurasi isänsä jalanjälkiä ja harrasti nuoruudessaan katujalkapalloa ja futsalia. Vuonna 1999 nuori lupaus liittyi Portuguesa Santista -jalkapalloklubiin, minkä jälkeen hänen maineensa yhtenä Brasilian lupaavimmista jalkapallon tulevaisuuden nimistä alkoi kiiriä kulovalkean tavoin.

11 vuoden ikäisenä Neymar pääsi edustamaan kuuluisan FC Santosin junioritiimin riveihin. Hänen maineensa oli jo levinnyt Atlantin toiselle puolelle, ja Neymar saikin tarjouksen liittyä harjoittelemaan Real Madridin riveihin ollessaan vasta 14-vuotias. Nuorimies ei vielä tuolloin tarttunut tarjoukseen, vaan jäi odottelemaan jotain suurempaa ja kehittämään taitojaan Brasiliaan.

4248771-madrid-spain-september-30-santiago-bernabeu-stadium-of-real-mad

Nuori virtuoosi debytoi Santosissa vuonna 2009 ja osoitti maineensa pitävän vähintäänkin paikkansa ansaitsemalla liigan Vuoden nuori pelaaja -palkinnon. Vuonna 2010 Neymar olikin jo täysivertainen jalkapallotähti: mies auttoi Santosin Copa do Brasil -kisojen voittoon, voittaen samalla Vuoden pelaaja -tittelin neljäntenä vuotena peräkkäin. Samana vuonna Neymar myös debytoi aikuisten maajoukkueessa. Neymarin signatuuri-hiustyyli näiltä ajoilta, pystyssä oleva mohawk-leikkaus, tuli suosituksi hänen nuorempien faniensa keskuudessa ympäri maailmaa.

Ura aikuisiällä

Vuonna 2011 miehen urakehitys kiihtyi edelleen: Neymar teki maalin, jonka jalkapallojärjestö FIFA äänesti Vuoden maaliksi. Samainen maali toi Santosille ensimmäisen Copa Libertadores -turnausvoiton 48:aan vuoteen. Neymarin nopean ja intensiivisen suosion mukanaan tuoma kääntöpuoli alkoi kuitenkin hiljalleen näkyä hänen elämässään. Häntä muun muassa kritisoitiin Brasilian häviöstä vuoden 2011 Copa America -turnauksen puolivälierissä. Myös media riepotteli Neymaria pitkään hänen yksityiselämänsä käänteistä, kuten hänen avioliittonsa ulkopuolella saadusta perheenlisäyksestä tähden ollessa vain 19-vuotias.

Neymarin yksityiselämä on luonnollisesti ollut laajalti median ripottelemaa. Vuodesta 2013 hän seurusteli brasilialaisen näyttelijän Bruna Marquezinenin kanssa. Pari oli on-off-suhteessa jonkin aikaa, mutta heitä ei ole kuitenkaan enää nähty yhdessä vuoden 2014 jälkeen. Miehen Instagram-tili antaa faneille mahdollisuuden seurata supertähden jetset-elämää Brasilian ja Espanjan välillä.

Neymar teki sadannen ammattilaisturnausmaalinsa 20-vuotissyntymäpäivänään vuonna 2012, ja saattoi vuoden päätökseen 43 maalin saldolla. Vaikka Santos voittikin kolmannen perättäisen liigatittelinsä, Neymaria kritisoitiin jälleen julkisesti Brasilian hävitessä vuoden 2012 kesäolympialaisten kultapelin turnauksen altavastaajalle Meksikolle.

Toukokuussa 2013 Neymar ilmoitti siirtyvänsä toistaiseksi Atlantin toiselle puolelle ja liittyvänsä FC Barcelonan riveihin. Siirto oli odotettu, sillä FC Barcelonan miehitys on jalkapallomaailman kärkikastia: riveihin kuuluvat muun muassa argentiinalainen supertähti Lionel Messi sekä lukuisat Espanjan maajoukkueen pelaajat.

Pian siirron jälkeen Neymar hiljensi kritisoijansa johdattaen Brasilian vuoden 2013 Confederations Cupin voittoon, ja osoittamalla samalla olevansa valmis uusiin, suurempiin haasteisiin maailmalla. Vuoden 2014 maailmancupissa Neymar loisti kirkkaasti kotimaansa rivistössä, mutta Brasilian ikäväksi loukkaantui kuitenkin pahasti pelissä Kolumbiaa vastaan. Yhteenotossa Kolumbian puolustajan Juan Zingan kanssa Neymarin selästä murtui luu, mikä esti hänen pelaamisensa viikoiksi ja sinetöi Brasilian mestaruushaaveiden murentumisen seuraavassa pelissä.

Uusia aluevaltauksia

Maailmantähden viimeisin aluevaltaus sijoittuu pokerin maailmaan. Toukokuussa 2015 Neymar liittyi pokerilähettilääksi Team PokerStarsiin, joten tulevaisuudessa hän mahdollisesti keskittää huomionsa viheriöiden lisäksi myös pelipöytiin sekä live- että online-peleissä. Neymar on sanonut, että hänen lapsuutensa ja nuoruutensa jalkapallon parissa on tehnyt hänestä erittäin kilpailuhaluisen ihmisen. Jalkapallopelien ulkopuolella hän mielellään kilpaileekin joukkuetovereitaan tai ystäviään vastaan muun muassa pokeria pelaamalla.

Neymarin sopimus PokerStarsin kanssa tarkoittaa sitä, että hänestä tulee osa monien urheilun ja pokerin supertähtien tiimiä. PokerStarsin ja julkisuuden henkilöiden yhteistyön tarkoituksena onkin kasvattaa pokerin suosiota, sekä näyttää miten hauska, mielenkiintoinen ja strateginen peli pokeri on. Neymarin, kuten monen muunkin maailmankuulun urheilijan, fanikanta myös mahdollistaa pokerille täysin uuden yleisön.

Vuosittainen PokerStars European Poker Tour, PokerStarsin Euroopan pokerikiertue, starttaa tänä vuonna elokuussa Barcelonassa. Myös Neymar on mukana edustamassa lajia ja PokerStarsia osallistuen lukuisiin julkkispeleihin uudessa kotikaupungissaan. Pokerin ja jalkapallon faneille on siis tänä kesänä mahdollista päästä tapaamaan suosikkipelaajansa livenä, sekä jopa pelata häntä vastaan pokeria kasvotusten.