Harjoittelu kannattaa myös jalkapallokentän ulkopuolella

Menestyvät jalkapalloilijat ja innokkaat treenaajat tietävät, että kentällä sujuu selvästi parhaiten silloin, kun liikuntaa on harrastanut monipuolisesti myös sen ulkopuolella. Monet seikat puhuvat sen puolesta, että harjoitella kannattaa jalkapallotreenien ohella myös muiden liikuntalajien parissa – se paitsi kehittää palloilijan kuntoa ja taitoja monipuolisempaan suuntaan, myös pitää leipääntymisen loitolla itse päälajin parissa. Rakaskin laji saattaa nimittäin ajoittain alkaa tuntua puuduttavalta, jos muuta ei tule harrastettua.

Hyppäisinkö vaihteeksi satulaan?

Pyöräily on monella tapaa mainio liikuntamuoto ja monen jalkapalloilijan valinta – aina ammattilaisista intohimoisiin harrastajiin. Polkemisen hienous piilee siinä, että se sopii kaikenlaisille liikkujille aina aloittelevista ja hieman heikommassa kunnossa olevista kovatasoisiin urheilijoihin. Pyöräily onkin omiaan täydentämään myös jalkapalloilijan harjoittelupalettia.

Lihaksiston kohentaminen kuntosalilla on monelle futaajalle itsestään selvä osa parhaan mahdollisen pelikunnon ylläpitoa, mutta etenkään kesäisillä keleillä sisätiloissa huhkiminen ei välttämättä tunnu houkuttelevalta ajatukselta. Lihakset saavat monipuolista harjoitusta myös pyörän selässä ja samalla saa nauttia kesäisestä ulkoilmasta.

Talvella moni pelaaja kaikkein paatuneimpia polkijoita lukuun ottamatta sen sijaan valitsee mieluusti sisäurheilua kuntoa ylläpitääkseen eikä salilla puurtaminenkaan tunnu enää niin tympeältä. Pyöräilylle kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus myös hieman haastavammissa olosuhteissa, sillä se jos mikä tuo harjoitteluun todellista tekemisen meininkiä ja panee jaksamisen koetukselle.

Pyöräily voi sääolosuhteista, maastosta ja polkemisen intensiteetistä riippuen olla niin vaativaa kestävyysliikuntaa ja lihasten kuormittajaa kuin armollista palauttavaa harjoitteluakin. Harva laji suo harrastajalleen yhtä monipuolisesti mahdollisuuksia eri tavoitteita palveleviin liikkumistapoihin.

Kotoa kentälle polkemalla

Jos aika on kortilla ja jalkapallon lisäksi ei tahdo juuri muuta ehtiä, on pyöräily loistava tapa yhdistää matkanteko ja harjoittelu. Moni jalkapalloilija kulkee pyörällä niin työ- kuin treenimatkatkin ja liiskaa näin kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Jos poljettavaa matkaa kertyy pitkälti, kannattaa panostaa laadukkaaseen menopeliin, jonka selässä matkanteko ja treeni taittuvat kuin itsestään.

Hyötyliikunnan hienous on pyöräilijän elämässä todella vahvasti läsnä, sillä monesti perille saattaa päästä polkemalla jopa nopeammin kuin vaikkapa autolla tai julkisen liikenteen turvin, apostolinkyydistä puhumattakaan. Kun samalla vielä saa koko kehoa aktivoivaa monipuolista treeniä, on täydellinen paketti valmis. Harva jalkapalloilua tukeva laji tarjoaa samanlaisia konkreettisia hyötyjä arkeen.