Valioliigan historiallisia tähtihetkiä

Englannin Valioliiga on maailman seuratuin jalkapalloliiga, jolla on faneja joka puolella maailmaa. Vuonna 1992 perustetun liigan historiaan mahtuu lukuisia värikkäitä ja ikimuistoisia tapahtumia. Kaikkien aikojen ensimmäisen Valioliigan maalin teki Sheffield Unitedin Brian Deane. Sheffield United pelasi Manchester Unitedia vastaan ja kukisti heidät lopulta maalein 2-1. Manchester Unitedin häviö ei kuitenkaan ennustanut tulevaa. Joukkue voitti Valioliigan ensimmäisen kauden ja on ollut siitä lähtien yksi liigaa hallinneista joukkueista. Manchester United on voittanut Valioliigan peräti 13 kertaa. Muita liigaa hallinneita joukkueita ovat olleet Arsenal, Chelsea ja Liverpool. Näistä neljästä joukkueesta käytetäänkin nimitystä “The Big Four”. Yksi mielenkiintoisista ennätyksistä koettiin kaudella 2003-2004, jolloin Arsenal voitti sarjan häviämättä ainuttakaan peliä.

Eric Cantonan kohtalokas potku

Manchester United muistetaan muun muassa legendaarisesta Eric Cantonasta. Hän pelasi kuusi kautta, joiden aikana hän voitti Valioliiga-mestaruuden viidesti. Kausi, jolloin Cantona ei voittanut mestaruutta, tuli kuuluisaksi miehen saamasta pelikiellosta. Se oli seurausta siitä, että mies potkaisi katsojaa rintaan. Monien mielestä Manchester United ei voittanut kautta juuri Cantonan poissaolon vuoksi. Kaikkien aikojen kovin maalintekijä Valioliigassa on ollut Alan Shearer, joka teki yhteensä 260 maalia. Hän siirtyi Newcastle Unitediin vuonna 1996 15 miljoonan punnan siirtosummalla, joka oli maailmanennätys. Tammikuussa 2020 tehtiin historiaa Liverpoolin voittaessa Tottenhamin 1-0. Se tarkoitti sitä, että Liverpoolin ero sarjakärjessä kasvoi 16 pisteeseen. Tähän ei ole Valioliigassa yksikään joukkue aiemmin yltänyt.

Suomalaispelaajat onnistuvat

Suomalaiset muistavat varmasti myös Valioliigan ensimmäisen suomalaismaalin. Siitä vastasi Mixu Paatelainen Bolton-paidassaan vuonna 1995. Peliaikaa Evertonia vastaan oli kulunut vasta 45 sekuntia. Legendaarinen hetki koettiin myös vuonna 1999, kun Liverpoolissa pelannut Sami Hyypiä sai vihdoin maalihanansa auki Manchester Unitedia vastaan pelatussa pelissä. Hyypiän pelitaitoja oli nimittäin ehditty epäillä. Kyseinen ottelu muistetaan myös siitä, että Liverpoolin Jamie Carragher teki peräti kaksi maalia omiin. Liverpool hävisikin lopulta 3-2. Valioliigan joukkueiden fanit ovat tavanneet osoittaa kannatustaan erilaisin fanituottein. Niitä riittää aina pelipaidoista kaulahuiveihin ja lippalakkeihin. Oman seuran fanituotteita voi ostaa netistä monista paikoista. Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto on Liverpoolin kannattajatuotteita myyvä Sam Dodds -sivusto.