Suomen tunnetuimmat seurajoukkueet

Sanonta ”joukkueessa ei ole minää” pätee suomalaisessa huippu-urheilussa loistavasti. Kulttuurimme ei nimittäin katso hyvällä itsekkäitä sooloilijoita jotka asettavat oman edun muiden yläpuolelle. Tästä syytä Suomen huippu-urheilussa joukkueet ovat menestyneet paremmin kuin yksilöt. Käydään läpi muutama esimerkki tunnetuimmista seurajoukkueista.

HJK

Vaikka jalkapallo ei ole Suomessa kuningaslaji, Helsingin jalkapalloseura HJK on saavuttanut enemmän kuin mikään muu suomalainen joukkue. Vaikka 27 Suomen mestaruutta ovat kunnioitettava saavutus, kauden 1998-99 osallistuminen jalkapallon ehkä kovatasoisimpaan turnaukseen, Mestareiden Liigaan, on saavutus, jota kukaan ei ole pystynyt Suomessa rikkomaan.

Tappara

Tampereen Tappara on Suomen jääkiekkohistorian yksi menestyneimmistä joukkueista ja tästä syystä niin helsinkiläinen jalkapallofanit kuin Ivalon poronmetsästäjätkin todennäköisesti tunnistavat Tapparan nimen tavalla tai toisella. Jos lasketaan sekä SM-Liigan että Suomen mestaruudet, Tapparan 23 titteliä tekevät seurasta Suomen menestyneimmän joukkueen.

Ilves

Toinen Tampereen ylpeys Ilves on myös menestynyt seura. Jääkiekkoilun puolella Ilveksen 16 Suomen mestaruutta tekevät ”Ipasta” eniten vanhan ajan mestaruuksia voittaneen joukkueen. Harva kuitenkaan muistaa, että Tampereen Ilves on myös Suomen suurin jalkapalloseura. 80-luvulla Ilves olikin yksi parhaista Suomen seurajoukkueista voittaen lukuisia mestaruuksia. Täksi kaudeksi Ilves teki paluun Veikkausliigaan ja nähtäväksi jää, mikäli Ilveksen jalkapallojaosto pystyy toistamaan Ilveksen jääkiekkoperinteet mestaruuksien muodossa.

SSV & SPV

Salibandyn suosio kasvaa vuodesta toiseen. Menestynein joukkue lajin varsin lyhyen historian aikana on Salibandyseura Viikingit eli SSV, jolla on hallussaan peräti 11 Suomen mestaruutta. Viime vuosina kuitenkin Pohjanmaan ylpeys SPV on dominoinut sarjaa kolmella mestaruudella, joista viimeisin saavutettiin edellisellä kaudella.

Vaikka sanonta ”koolla ei ole väliä” ei kuulemma pidä paikkaansa, urheiluseurojen koolla ja menestyksellä tuntuu olevan varsin positiivinen korrelaatio. Listasta puuttuu takuulla muitakin merkittäviä urheiluseuroja, sillä Suomi on urheiluhullua kansaa.