HJK – Suomen jalkapalloilun suurlähettiläs

Helsingin Jalkapalloklubi eli HJK dominoi Suomen jalkapalloa vuodesta toiseen, eikä pysäyttäjää ole toistaiseksi näkyvissä. Itse asiassa organisaatiosta on kehkeytynyt enemmän kuin ainoastaan urheilujoukkue, sillä myös HJK:n yritystoiminta jatkaa menestystä. Mikä on Helsingin Jalkapalloseuran salainen resepti kokonaisvaltaiseen menestykseen?

Menestystä läpi linjan

Luonnollisesti pelilliset elementit ovat huipussaan, sillä ilman voittoja ja mestaruuksia seura ei tule menestymään taloudellisesti pitkällä tähtäimellä. 27 mestaruutta ja osallistuminen Euroopan Mestarien liigaan kaudella 98-99 (http://www.hjk.fi/seura/historia) kertovat omaa kieltään urheilullisen menestyksen puolesta. Mutta jokaisen mestaruuden, voiton ja pisteen takana löytyy suuri taustajoukko, joka mahdollistaa seuran menestyksen.

Menestyksekäs junioritoiminta tuottaa vuodesta toiseen lahjakkaita pelaajia edustusjoukkueen käyttöön. Mikä tärkeintä, seuran reservijoukkue Klubi 04 toimii nuorten pelaajien porttina koviin aikuisten peleihin – tarkoittaen sitä, että edustusjoukkueeseen saapuneet pelaajat ovat jo suhteellisen kypsiä.

Klubi ymmärtää markkinataloutta

HJK on menestynyt urheiluseura, koska sen taustajoukot ymmärtävät jalkapallon olevan liiketoimintaa. Muut Veikkausliiga-seurat, kuten paikallisvastustaja HIFK, toimivat kuitenkin enemmän tai vähemmän ”virkistys”-tapahtumien vetäjinä, joissa isät ja äidit kustantavat edustusjoukkueen pelit lasten kausimaksuilla.

Toki HJK noudattaa tietyssä määrin samaa kaavaa, mutta suurin tulonlähde HJK:n organisaatiossa on pelaajien myynti. Pelaajat ovat tuote siinä missä Nokian puhelimetkin olivat, tarkoittaen sitä, että pelaajaa on kehitettävä ja mainostettava halukkaille ostajille. Kehittämiseen tarvitaan luonnollisesti resursseja ja investointeja, ja HJK osaakin kierrättää pääomat ja voitot pelaajien kehittämiseen. Muiden Veikkausliiga-seurojen olisi korkea aika ottaa mallia.